'Breda Centraal
brengt mensen
bij elkaar'

Nieuws

De noordkant gaat open!

De bouw van het nieuwe station Breda is over de helft. De noordkant gaat open en de centrumkant gaat op de schop.

Noordkant_station.jpg
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Vanaf het eerste weekend van september start een nieuwe fase met ingrijpende veranderingen voor omwonenden en bus- en treinreizigers. Vanaf twee weken voor deze ‘omklap’ vindt u op breda-centraal.nl alle informatie die voor u belangrijk is,. Tot die tijd vindt u hier informatie op hoofdlijnen.

De centrumkant sluit
In het eerste weekend van september start onze aannemer met de bouw van het nieuwe station aan de centrumkant. Om die werkzaamheden te kunnen uitvoeren, heeft de aannemer een werkterrein nodig op het huidige stationsplein. Dit heeft gevolgen voor de omgeving. Het station sluit aan de centrumkant en er worden voorzieningen getroffen voor een goede bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in de buurt.
 
Bouwwerkzaamheden centrumkant
Om veilig te kunnen werken plaatst de aannemer bouwschuttingen rondom het werkterrein aan de centrumkant. Het bouwverkeer rijdt via de Emmastraat het bouwterrein op en via de Meerten Verhoffstraat het bouwterrein af. Tijdens de bouw van de centrumkant wordt de rijrichting voor het autoverkeer in de Meerten Verhoffstraat dus omgedraaid.
Tijdens de bouw van de centrumkant van het station wordt er alles aan gedaan om de Spoorbuurt zo veilig en goed mogelijk bereikbaar te houden voor bewoners, ondernemers, klanten, bezoekers en leveranciers. Vanwege de bouw en het bouwverkeer verandert er echter wel een aantal zaken qua verkeersrichting en afsluitingen. De komende twee jaar wordt het bestemmingsverkeer naar het station naar de noordkant van het station geleid.
 
De noordkant gaat open
De centrumkant gaat dus dicht. Vanaf het eerste weekend van september moet u voor alle voorzieningen aan de noordkant van het station zijn. Twee jaar lang, totdat ook de centrumzijde opengaat, is dit de plek waar u moet zijn. Hier kunt u via de nieuwe passage naar de bus- en treinperrons, waarbij u gebruik kan maken van op- en neergaande roltrappen, liften en brede trappartijen. Aan de noordkant vindt u ook de fietsenstalling, de taxi’s en de winkels. Vanaf september zullen er vestigingen van de volgende formules op het nieuwe station Breda openen: AH to GO, Kiosk, Servicepunt NSR + Veolia, GWK Travelex, Döner Company, Mr. Long, Broodzaak, Smullers, Starbucks, ETOS, Bruna, Bakkerij Vromans - Boulanger Artisanal en Fish Point.
 
Met de fiets
Vanwege de bouw van het nieuwe station kunt u vanaf 4 september uw fiets niet meer parkeren aan de centrumkant van het station. Tussen 4 en 6 september kunt u uw fiets stallen bij Q-Park aan de Spoorstraat. Vanaf 6 september zien we uw fiets graag in de fietsenstalling aan de noordkant van het station, waar u gebruik kunt maken van de nieuwe bewaakte fietsenstalling. Huidige klanten van de bewaakte fietsenstalling aan de centrumkant worden apart geïnformeerd. De dienstverlening aan deze groep verhuist naar de noordzijde.
 
Parkeren
Tijdens de bouw aan de centrumkant komen enkele parkeerplaatsen in de Spoorbuurt te vervallen. Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende parkeercapaciteit in de wijk blijft, komen er tijdelijk extra parkeerplaatsen bij Q-Park aan de Spoorstraat. Bewoners en ondernemers en hun bezoekers kunnen daar gebruik van maken onder dezelfde condities die nu gelden voor abonnementhouders. Het kan dus zijn dat automobilisten iets verder moeten lopen van en naar hun auto. Voor treinreizigers wordt een tijdelijk parkeerterrein gemaakt op het terrein van de Faam, aan de noordkant van het station.
 
Bussen en taxi’s naar noordkant
Vanaf het eerste weekend van september rijden alle stads- en streekbussen en de taxi’s naar de noordkant van het station. Dat blijft zo, ook als het hele station in 2016 klaar is. De bussen rijden vanaf de oostkant via een hellingbaan vanaf de Terheijdenstraat het station in en uit en vanaf de oostzijde via een hellingbaan naar Stationslaan. De belangrijkste (H)OV-route loopt dan via de Kennedylaan - Delpratsingel - Terheijdenstraat. Via de Mauritsstraat rijden dan enkel nog bussen vanaf de Nassaustraat en de Sophiastraat.
 
De internationale lijndienstbussen vertrekken vanaf september ook vanaf de noordkant van het station. Er zijn daarvoor speciale parkeerplaatsen gerealiseerd aan de Stationslaan.
 
Kiss & Ride
De makkelijkst te bereiken en meest toegankelijke Kiss & Ride van het station ligt aan de noordkant van het station aan de Stationslaan. Aan de centrumkant vlak bij de voetgangersbrug komt ook een Kiss & Ride. Die is lastiger te bereiken vanwege het bouwverkeer. Bovendien moeten reizigers aan de centrumkant altijd de voetgangersbrug gebruiken om bij de sporen te komen, terwijl er aan de noordkant liften en roltrappen zijn om bij de sporen te komen.
 
Bekijk de video
block1.jpg

AGENDA

Momenteel zijn er geen agendapunten